Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 0 | 0 | |
EURO | 0 | 0 | |
Topoğrafya Özellikleri:
Şıhbarak köyünün bulunduğu alan bir plato özelliğindedir.Bu plato düzlüğü kuzey-güney doğrultulu Zamantı ırmağı vadisi tarafından yarılmıştır.Köyün kuzeydoğusunda Cebyin dağı(Süvegen)1904 m.,güneybatıda Eğrigüneyin başı tepe (Ziyeret)1951m.ve Şıhbarak a epey uzak olmakla beraber batı-doğu uzantılı Tahtalı dağları(Toroslar)3500m., batıda ise 1509m. yükseklikteki Büyük Kötüdağ ile 1451m. Rakımlı Küçük Kötüdağ , köyün kuzeyinde Tilki Deliği Tepe, doğuda Çatalkeyf Tepesi,güneydoğuda Armutlu belen Tepesi belli başlı yükseltileri oluşturur. Eğrigüney(Ziyeret) dağı-Büyük Kötüdağ-Küçük Kötüdağ ile Tilki Deliği Tepe arasında köyün en verimli arazisi olan Marmoor olarak adlandırılan düzlük bulunur.Zamantı ırmağının vadisi içerisinde yer alan Devetaş,Aşağıok ve Ötegeçe mevkileri yer alır.Bu bahsedilen alanlar önemli tarım alanlarıdır.Şıhbarak`ın batısında,Eğrigüney(Ziyeret) dağı ile Büyük Kötüdağ arasında bir boyun görünümünde Kirtik yaylası bulunur.Yine batıda Yılanlı ve Keşlik mevkileri yer alır.
İklim Özellikleri:
Yazlar sıcak ve kurak,kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.Akdeniz bölgesine komşu olmasından dolayı kış yağışları İç Anadolu nun birçok yerine nazaran daha fazladır. Sıcaklık Yıllık ortalama sıcaklık 8,2 C, en sıcak ay Temmuz olup,en soğuk ay Ocak tır.
Akarsular:
Şıhbarak köyünün içinden geçen Zamantı Irmağı kaynağını Uzunyayla dan alır.Yenice ile birleşip Seyhan nehrini oluşturarak Akdenize dökülür. Zamantının taşıdığı su miktarı kar erimeleri ve yağışların artışına bağlı olarak ilkbaharda artar.Bazı yıllarda taşkınlara sebebiyet verir.Yaz kuraklığı sebebiyle ve yoğun sulama sonucu yaz aylarında su seviyesinde önemli ölçüde çekilme görülür.Son yıllarda Zamantının taşıdığı su miktarı yaz aylarında önemli ölçüde azalmaktadır. Bu durum bizleri oldukça üzmekte ve aynı zamanda da düşündürmektedir. Kurudere ise periyodik akışlıdır.İlkbaharda akışa geçen dere yaz kuraklığı ile birlikte kurur.
Zamantı ırmağı üzerinde kurulan Şıhbarak regüratörü ile ırmağın her iki yakası sulanmakta ve buralarda daha çok sebze tarımı yapılmaktadır.Şıhbarak ta Değirmenin Altı denen yere kurulan sulama pompaları ve açılan kanaletler sayesinde köyümüzün Marmoor ovası ,keşlik vs. sulanmaktadır.Sulanan bu alanlarda son yılların flaş bitkisi olan şeker pancarı yetiştirilmektedir.
Yeri ve Konumu:
İç Anadolu Bölgesinin,Orta Kızılırmak Bölümünde yer alan Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı olan Şıhbarak Köyünün;kuzeydoğusunda B.Süvegenler,doğusunda B.Canlı,güney-güneydoğusunda Culha,güneybatısında Böke,doğusundaise Tomarza bulunur.
Bitki Örtüsü: Köyümüz Şıhbarak `ın karakteristik bitki örtüsü steptir.Kirtik mevkiinde meşe topluluğu yaşama şansı bulmuştur.Bu alan dışında dağlarımız tamamen orman örtüsünden yoksundur. Zamantı ırmağı boyunca kavak ve söğüt ağaçlarını görmek mümkündür.
Şıhbarak doku itibari ile toplu yerleşme özelliği gösterir.Meskenlerde kullanılan malzeme;eski binalarda taş(püskürük tüf) olup,yeni binalar tuğla ile inşa edilmektedir.Örtü malzemesi olarak eskilerin kara salı ve tahtanın yerini artık beton almıştır.Evler birkaç oda,salon, mutfak vs.den oluşmaktadır.Eklentileri ise ahır,samanlık,kümes vs.den oluşur.Ev ve eklentileri yüksekçe bir avlu duvarı ile çevrilidir.
Tarım:
Şıhbarakta ekili dikili arazinin büyük bir kısmı tahıl tarımına ayrılmıştır.Yetiştirilen tahıllar içerisinde ilk sırayı buğday alır.Buğdayı sıra ile arpa ve artık neredeyse ekimi hiç yapılmayan çavdar alır.Tahıldan sonra ençok üretilen kültür bitkileri şeker pancarı,yonca,patates,fasulye,Nohut,lahana vs.dir.Mazot ve gübre fiyatlarının çok yüksek oluşu,ürün fiyatlarının düşük oluşu ve ekili dikili arazinin az olması nedeniyle köyümüzde maalesef çiftçilerimizin yüzü gülmemektedir.
iklimin karasal oluşu ve bozkır bitkilerinin yaygınlığı küçükbaş hayvancılığın gelişimine imkan tanımıştır. Koyun en çok yetiştirilen hayvandır.Büyükbaş hayvanlardan sığır daha çok ahır hayvancılığı şeklinde yetiştirilir.Büyükbaşlardan manda(kabaca camız)nın nesline artık köyümüzde rastlayamazsınız. Hayvansal ürünlerde ancak aile ihtiyacını karşılamaktadır.İhtiyaç fazlası sütler çok cüzi miktara köye gelen sütçülere verilmektedir. Köyümüz ekonomisine katkı sağlayan bir diğer sektör olan inşaat ve bu alanda yapılan mevsimlik işçi göçü vardır.
Tarım,hayvancılık,inşaat sektörü yanı sıra nisbeten ticarette köy ekonomisine katkıda bulunmaktadır.Köyümüzde sanayi tesisi kurulmamıştır.El sanatları eski önemini kaybetmiştir.Daha önce halıcılık önemli bir gelir kaynağı oluşturuyordu.Fakat günümüzde el sanatları alanında köy ekonomisine katkı sağlayacak kayda değer bir üretim söz konusu değildir.
Ulaşım:
Şıhbarak ile Tomarza arasındaki ulaşım yaklaşık 13 km uzunluğundaki asfalt yoldan sağlanmaktadır.Diğer köylerle olan ulaşım yine çoğunlukla asfalt olan yollarla sağlanmaktadır kışın şiddetli geçtiği dönemlerde zaman zaman ilçe ve köylerle olan ulaşım aksamaktadır. Ulaşım aracı olarak köye ait üç dolmuş köy ile ilçe arasında vatandaşa hizmet vermektedir.
Eğitim:
Köyümüzde ilköğretim Bakanlığa bağlı Şıhbarak İlköğretim Okulunda gerçekleşmektedir.Okulun bina durumu; Birbirinden bağımsız iki binadan oluşmaktadır.Binalar ihtiyaca cevap vermekten uzaktır.Okulun yakacak ihtiyacı MEB tarafından karşılanmaktadır.Diğer ihtiyaçlarını okul koruma derneği karşılamaktadır.Mezun olan öğrencilerden imkanı olanlar il ve ilçede lise öğrenimine devam etmektedirler.
Turizm:
Hititlilerden kalma kaya mezarları, Zamantı vadisinin tabii güzelliği,dağlarımız birer tabiat harikası olarak keşfedilmeyi ve tanıtılmayı beklemektedir.Son yıllarda Zamantı vadisinin ziyaretçileri epey artmasına rağmen(özellikle il ve ilçeden) köy ekonomisine bir girdi sağlamamaktadır.